Harici Diske Ubuntu Kurulumu

Burada anlatılan kurulum harici bir harddisk e yapılmaktadır. Flash disk veya benzeri bir aygıta değil.

İlk önce harici diski 3 parçaya bölün:
1. 15 GB ext3 dosya sistemi ile kök dizin
2. 1 GB swap (takas) alanı
3. 173 GB ntfs dosya sistemi ile diskin geri kalan alanı…

Burada dikkat etmeniz gereken, açılabilir/ubuntu kuracağınız diskin, harici diskin 1. bölümünde olması. Yani, hali hazırdaki diski bölümleyeyim, sondaki boş alanı kullanırım diye düşünmeyin. Bu şekilde çalışmıyor.

Sonra sistemi Ubuntu CD’si ile başlatın. Kurulumu başlayıp ve kurulumu hangi diske yapmak istediğiniz sorulduğunda harici diski seçtim.

Kurulum bittiğinde, sistem açılışında “F10 for Boot Devices” yazısını gördüğünüzde F10 tuşuna basıp listeden harici diskinizi seçtiğinizde sistem harici sabit diskten açılacaktır.

Harici diske kurulum yaptığınızdan istediğiniz dosyayı kopyalayabilir, saklayabilir, istediğiniz programı, eklentiyi kurabilirsiniz, buna temalar, sesler, duvarkağıtları vb. dahil.

Harici diske kurduğunuz Ubuntu’nun diğer sistemlerde sorunsuz çalışmasına gelince, Ubuntu, Windows’taki gibi sadece kurulduğu sisteme özel sürücüleri kurmak yerine genel sürücüleri sisteme kuruyor. Misal ses kartı için OSS yani açık kaynak ses sistemi kurulduğu için pek çok ses kartını sorunsuz kullanabiliyorsunuz. Diğer donanımlar da buna benziyor. Sadece ekran kartlarında problem olabiliyor. O da örneğin ATI ekran kartlı bir makinede kurulum yaptıktan sonra Nvidia ekran kartlı bir sisteme geçerseniz doğru sürücüleri yüklenemediğinden mesela Compiz çalışmıyor ama onun dışında bir problem olmuyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir