Kişisel Bilgisayarınızda Web Sitenizi Yayınlayın

WindowsXP’ de IIS sunucusu mevcut fakat biz içerisinde Apache, Mysql, Php ve Phpmyadmin‘ i barındıran kople çözüm sunan XAMPP programını kuralım. Neden XAMPP kuracağımızı ise şöyle izah edeyim. Apache, MYsql, Php, Phpmyadmin paketlerini içeriyor ve bu programlar açık kaynak programlar yani lisans sıkıntısına girmeziniz. Buraya tıklayarak Xampp sunucusunun Windows versiyonunu indirebilirsiniz.

Şimdi kuracağımız sunucumuzun sürüm bilgilerine göz atalım. (1.7.0 sürümü için)

  • Apache HTTPD 2.2.11 + Openssl 0.9.8i
  • MySQL 5.1.30
  • PHP 5.2.8
  • phpMyAdmin 3.1.1
  • FileZilla FTP Server 0.9.29
  • Mercury Mail Transport System 4.52

İndirdikten sonra kurulumunu aşağıdaki gibi gerçekleştiriyoruz.

İndirdiğiniz xampp-win32-1.7.0-installer.exe dosyasını çift tıklayarak çalıştırın.

Açılan ekranda dili seçiyoruz.

giriş ekranı

 

Klasik Windows kurulumlarında olduğu gibi bundan sonraki ekranlarda Next diyerek devam ediyoruz.

giris1

Bu ekranı Next diyerek geçiyoruz.

giris2

Bu adımda Xampp’ ı nereye kuracağımızı belirtiyoruz.Bu kısımı da Next diyerek geçiyoruz.

Bu adıma dikkat önemli. Aşağıdaki resime bakarak hangi alanların seçilmesi gerektiğini belirtelim. (Install Apache as service ve Install MySQL as service seçeneklerini seçili hale getirmeliyiz yoksa php dosyalarımız çalışmaz.)

xamppkurulum2

İnstall tuşuna basalım. Kurulum başladı biraz zaman alıcak, bekliyoruz.

xamppkurulum1

Finish butonuna basarak kurulumu tamamlayalım.

xamppkurulum3

Karşımıza küçük bir pencere çıkacak orada bize Xampp’ ın kontrol panelini açmak istiyor musunuz? diye soruyor. Açmak istiyoruz (Evet) XAMPP ‘ ın Windows ortamında daha kolay yönetebilmemize yardımcı olacak “XAMPP Control Panel Application” uygulaması ile servisleri durdurup çalıştırabilir veya servisleri yükleyip, kaldırabilirsiniz.

Kontrol panelimiz açıldı.

xamppkontrolpanel

Yukarıdaki resimde, kontrol panel yazılımı ile apache ve mysql elle(manuel) olarak başlatmak için Start tuşlarına basın. Eğer sistem servisi olarak daima otomatik başlatılmasını isterseniz, “Svc” kutucuklarını seçmeniz gerekmektedir.

Apache ve MySql’ i başlattıktan sonra web tarayıcınıza  http://localhost yazarak kurulumunuzu test edebilirsiniz. Listeden İngilizceyi seçtikten sonra aşağıdaki gibi bir resimle karşılaşacağız. Web tarayıcınızda, aşağıdaki resimde de görünen XAMPP demolar ve araçlar sayfası açılacak. Burada tüm demoları ve araçları test edebilirsiniz.

xammpayar

Güvenlik
XAMPP’ da bazı güvenlik açığına sebebiyet verebilecek durumlar bulunmaktadır.
Bunlar:
1. MySQL yöneticisine (root) ait şifre tanımlı değildir.
2. MySQL servisine networkten erişim sağlanabilmektedir.
3. PhpMyAdmin’ e networkten erişim sağlanabilmektedir.Bu durumları güvenli bir hale getirebilmek için http://localhost/security sayfası çağrılmalıdır. Buradan XAMPP dizinine erişim güvenliği için root şifresi, MySQL ve phpmyadmin root şifreleri tanımlanabilir.
xammpayar1
http://localhost   yerel sunucunuzdaki site çalışmalarınızı görmenizi sağlar.
http://localhost/phpmyadmin/ Phpmyadmin sayfasını açar.
Web’de yayınlamak istediğiniz sayfalarınızı “C:\Program Files\xampp\htdocs” altına atarak tarayıcınızdan çağırabilirsiniz.Bilgi için www.apachefriends.org sitesine başvurunuz.
Artık sunucu kurulumumuz bitti. Eğer AirTies modem ayarlarımızı doğru yaptıysak(80 porttunu açtıysak), Dyndns bilgilerimizi modeme girdiysek kişisel bilgisayarımızdan internet sitemizi yayınlayabiliriz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir