Akü Çeşitleri
-Bakımlı Sulu Kurşun Asit Akü
Bu tip aküler sulu olarak bilinen, üstte su ekleme delikleri bulunan akülerdir. Akünün içerisinde yer alan asit, akü suyu olarak adlandırılır ve zamanla eksilen akü suyunun saf su ile tamamlanması gerekir. Mevsimsel olarak kontrol edilmelidir.
Akü suyunu kontrol ederken elektrolit seviyesinin akü üzerinde yer alan minimum ile maksimum çizgileri arasında olmasına dikkat edin. Sıcak yaz mevsimlerinde elektrolit, buharlaşmanın etkisiyle eksilebilmekte ve elektrolit seviyesinin düşük olduğunda saf su eklemeniz gerekiyor. Saf su eklerken maksimum çizgisini geçmemeye dikkat edin çünkü aşırı doldurma sonucunda hücre içindeki sıvı dışarı taşarak araç içindeki kablo ve bağlantılara zarar verebilmektedir.
-Bakımsız Sulu Kurşun Asit Akü
Bunlar kuru diye bilinen, aslında diğer tip akülerle aynı olan ancak kapakları olmadığından su ilavesi yapılamayan akülerdir. Üreticilerin önerdiği değerler içerisinde kaldığı sürece sağlıklı bir şekilde kullanılması mümkündür.
Akü Üzerindeki Değerler
Aküler genelde Amper değerlerine göre sıralandırılır. Çoğunlukla kullanılan aküler 60Ah ve 72Ah akülerdir. Aslında bu değerler aracın çalışmasına temelde etki etmez çünkü amper değeri aslında “Amper/Saat”tir. Bu da motor çalışmadığı sırada elektrik harcayan kısımların daha kısa veya daha uzun süre çalışmasını sağlayacak, aracın asıl kullanım amacına etki etmeyecektir.
Aracın çalışmasında ise önemli olan CCA (Cold Cranking Amps) değeridir. Cold Cranking Amps. Yani, hava/motor soğukken marş basabilmek için elde mevcut gücü temsil eder.
Bu değer akülerde A ile ifade edilir. 450A üstü günümüz araçlarında ilk çalıştırmayı sağlayacak yeterli gücü sağlayabilmektedir. Ancak soğuk iklimli bölgelerde akünün soğukta güç kaybı yaşamasından dolayı daha yüksek değerli akü tercih etmek daha faydalı olacaktır.
Akü Ölçümünde Değerler
– Motorun çalışmadığı ve soğuk olduğu durumda eğer akünüz %100 doluysa ölçüm yaptığınızda akü kutup başından 12.6 Volt değer okumalısınız. 12.42 Volt ise %75, 12.18 Volt ise %50, 12 Volt ise %25 ve 11.4 Volt ise akü boşalmış demektir. 10.44 volt değerlerinde ise kalıcı olarak ömrünü doldurmuş akü demektir.
– Araç rölantide ve tüm yükler kapalı çalışırken doğru değer olarak 14.2-14.4 Volt arası gerilim okumanız gerekir.
– Rölantide çalışırken en üst fan hızında klima, arka cam ısıtıcı ve farları açıp ölçüm yaptığınızda 13,8 Volt gerilim okumanız gerekir.
– Motor çalışırken devri 3000 seviyelerine çıkarın, kutup başından okuduğunuz gerilim 14.4 Volt değerinin üstüne çıkıyorsa konjektör arızanız vardır.
* Akünüzde şarj problemi varsa ve motorunuzun aküsü kısa sürede bitiyorsa konjektör bozuk olabilir.
* Konjektörün giriş bacakları motor çalışırken ölçülür.
* AC 12-20 Volt okunuyorsa demekki şarj dinamosundan konjektöre akım geliyor. O halde konjektör çıkışı ölçülür. Voltmetre DC ye getirilir. 14 Volt gösteriyorsa konjektör sağlıklı çalışıyor demektir. 12 Volt gösteriyorsa arızalıdır ve aküyü şarj edemez. 13 Volt ise orta derecede çalışıyor demektir.
Akü ölçümünü aşağıdaki anlatıma göre yapabilirsiniz