PPF kaplama işlemi özellikle de otomobillerde uzun yıllardır fazlaca tercih edilen bir koruma ve renk değişim yöntemi. Araçta boyasız ve orijinalliği bozmadan renk değişimi sağlayan bu uygulama zamanla daha çok aracın boyasını koruma amaçlı bir hal aldı.
Tabi yıllar geçtikçe de PPF kaplamalarda kullanılan malzemelerin de farklılıkları ortaya çıkmaya başladı. Maliyet etkisi de ortaya çıkınca kullanıcılar daha uygun fiyatlı ürünleri tercih edebilmekte. Tabi işlem sonrası tamamen aynı gözüken bu malzemeler ilerleyen süreçte ne gibi farklılıklara sahip olabiliyor bunları da bilmekte fayda var.
Boya Koruma Filmi (PPF) Ne Tip Malzemelere Yapılır?
Genel bilindik adıyla 2 tip malzeme vardır. TPU (Termoplastik Poliüretan), TPH (Termoplastik Poliolefin) ve PVC ise Polivinil Klorür kullanılan bir malzemedir. Kimyasal özellikleri ve esnekliği geliştirilmiş olan TPH ürünler PVC’nin geliştirilmiş olarak kullanılmaktadır.
TPU ve TPH Tipi Malzemenin Farkları Nelerdir?
Aslında ikisi de araç kaplama işleminde çokça kullanılan yaygın ürünlerdir. Özellikle sıfır araçların bayide yapılan kaplama işlemlerinde, filo kaplama işlemlerinde yani maliyet odaklı işlemlerde çoğunla TPH tipi ürünler kullanılmaktadır.
Hibrit bir malzeme olan TPH, hem poliüretanın hem de PVC’nin faydalı özelliklerini bir araya getiren maliyet ve performans açısından orta sınıf bir seçenek olarak tercih edilmektedir. Çok fazla para harcamadan araçlarında etkili korumaya ihtiyaç duyan araç sahipleri için kullanışlı olan iyileştirmeler sunar ve sıradan çiziklere, mümkün olduğunca çevresel etkenlere dayanacak şekilde tasarlanmış bir üründür.
TPU ise kaliteye önem verenler için boya koruma filmleri arasında en iyi seçimdir. Uygulandığında neredeyse görünmezdir ve uygulanması da diğer ürünlere göre çok daha kolaydır. Optik bir berraklığa sahip bu ürün, esnek yapısı sayesinde kırışıklık ve kabarcık olmadan tamamen yüzeye tutunabilir.
Bunlarla beraber lekelenmeye karşı da iyi direnç gösterebilir. Güneş ve dış etkenlerden dolayı zamanla solmaz hatta zamanla yaşanabilecek küçük çizikleri de yine güneş ışığı ve motorun sıcaklık etkisi ile kendi kendine onarabilme özelliğine sahiptir.
Bir diğer önemli özelliği ise kuş pisliği, böcek izi gibi kimyasallar tarafından lekelenmez, aşınmaz. Tam bir boya koruma sağlar.
Uzun Süreli Kullanım Sonuçları Nelerdir?
TPU tipi ürünler üreticinin sunduğu garanti süresi boyunca tam koruma sağlar ve görsellik olarak bir farklılık yaşamaz. Bu genelde 5-10 yıl gibi bir süre olsa da devamında aracın kullanım şartlarına göre daha da uzun süre koruyucu etkisini sürdürmesi mümkündür.
Esnek ve dayanıklı bir malzeme olduğundan alttaki orijinal boyaya zarar vermez, koruyuculuğunu kaybettiği noktada bile zararsız olarak aracın üzerinde durabilir, söküm sırasında bir zararı olmaz.
TPH tipi ürünlerin de asıl farkı bu durumda ortaya çıkar. Öncelikle kendini onarma özelliği olmadığından çiziklere karşı dayanımı TPU ürünlerine göre çok daha zayıf kalmaktadır.
Esnek bir yapıya sahip olmadığından dış etkenler ısı, ışık, yağmur vb durumlarda çok daha kolay yıpranır ve görselliğini daha çabuk kaybeder.
Kimyasal yapısı gereği TPU ürünlere göre hızla sertleşir ve bozulmalar başlar. Bu bozulmalar sadece kaplamanın bozulmasına neden olmaz, araç üzerinde tutunduğu boyada da çatlamalara neden olabilir. Söküm işlemiyle beraber de aracın kendi boyasına zarar verebilir. Bu yüzden dış etkenlere maruz kalmasa bile sadece motorun sıcaklık değişimlerinin etkisi de yeterli olacağından 2 yıl aşkın sürede aynı TPH kaplamanın araç üzerinde tutulması önerilmemektedir.
Bunlarla beraber PPF kaplama ürünlerinde TPU ve TPH oranlarına göre de malzeme kalitesi değişimi olabilmektedir. Yüzde oranına göre fiyatlandırma değişiklikleri olabilmekte olup ürün tercih edilirken fiyat kıyaslaması buna göre yapılmalıdır. Bir ürünün TPU temelli olması %100 TPU olduğu garantisini vermeyebilir. Bazı işletmeler gerçek bilgi paylaşmadan TPU ürünün daha ucuza kullandığı şeklinde müşterileri yanıltabilmektedir.
Bunun bilgisini kaplama uygulayıcısından almanız gerekmektedir. Ürünün sertifikasını veren, üretici firma tarafından garanti belgesini sunan işletmeleri tercih etmeniz, doğru ürün kullandığınızdan emin olmanız açısından faydalı olacaktır.