Bilgisayarınıza sıfırdan Windows 10 kurmak için öncelikle Windows 10 indirme aracını indirmeniz gerekiyor.
Bu bağlantıya tıklayarak https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows10 programı bilgisayarınıza indirin.
Gelen seçeneklerde iso indirmeyi seçin. Karşınıza gelen ekranda indirmek istediğiniz işletim sistemi dilini ve kurulum yapacağınız bilgisayarın işlemci mimarisine uygun Windows 10 sürümünü indirin. Günümüz işlemcilerinin tamamı 64-bit desteklediği ve eski nesil bilgisayarlarda Windows 10 oldukça ağır çalıştığı için 64-bit olanı kuracaksınızdır muhtemelen.
“İleri” ye bastıktan sonra karşınıza çıkan ekranda ISO Dosyasını seçerek bilgisayarınızda belirlediğiniz yere kurulum dosyasını indirin.
İndirme işlemi bittikten son kurulum dosyasını flash belleğinize aktarmak için RUFUS programını indirin.
Rufus ekranında DEVICE bölümünden flash belleğinizi, BOOT SELECTION bölümünden indirdiğiniz iso dosyasını seçin.
Bilgisayarınız UEFI destekliyorsa Partition Scheme bölümünde GPT, desteklemiyorsa da MBR yi seçin. Windows 8 veya daha ileri nesil bir işletim sistemi ile piyasaya sürülmüş bir bilgisayarınız varsa UEFI desteği mevcuttur. Emin olmak için bilgisayarın açılışında BIOS menüsüne girerek, BOOT bölümünde bu bilgiye erişebilirsiniz.
RUFUS programında START dedikten sonra işlem başlayacaktır. STATUS çubuğunda READY yazdığı zaman “CLOSE” a basarak kapatabilir ve flash belleğinizle kurulum yapacağınız bilgisayarı başlatarak, Windows 10 kurulumuna başlayabilirsiniz.
Bilgisayarınız açılırken başlangıç aygıtlarını seçmenize yarayan kısayol tuşuna basmanız gerekir. Örneğin Hp Envy serisi bir dizüstü bilgisayarın açılışta başlangıç seçenekleri için ESC veya F9 tuşuna, Lenovo marka bir bilgisayarda F12 tuşuna basılı tutmanız gerekmekte. Karşınıza çıkan boot seçeneklerinde de USB olanı seçip Enter’a basarsanız Windows kurulumu başlayacaktır. Bu başlangıç tuşları çoğunlukla ESC, F2, F8, F9 veya F12 de olmaktadır, ayrıca açılışta hızlı bir şekilde alt tarafta Boot Order adı altında yazabilmektedir.
Ya da kurulum yapacağınız bilgisayarda açılış sıralamasında usb flash disk birinci sırada olmalıdır. Bunun için Bios menüsüne girmeniz gerekir. Genelde F2, F10 veya DEL tuşlarıyla Bios menüsüne giriş yapılabilir ancak bazı bilgisayarlarda farklılık gösterebilir. Örneğin Lenovo V310 modelinde sağ öndeki deliğe ince bir iğne ile bilgisayar kapalıyken birkaç saniye basarsanız Bios menüsüne erişebilirsiniz. Bios menüsünde sıralamayı nerede görebileceğinizi ve nasıl değiştirebileceğinizi aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
Bios menüsünde Boot bölümünde sıralama olarak USB Flash Diski çektikten sonra Exit Saving Change komutuyla kaydederek çıkın. Boot bölümünde Boot Mode içerisinde UEFI desteğini görebilirsiniz. Legacy olan için MBR kurulumu yapmanız gerekir.
Bilgisayarınızı usb flash disk ile başlatınca otomatik olarak Windows kurulum ekranı gelecektir. Sözleşmeyi onayladıktan sonra bilgisayarınızda mevcut bir Windows 10 lisansı yoksa lisans girşi isteyen ekran gelir. Buna atla diyerek kurulum sonrası lisans girişini yapabilirsiniz.
Ardından yükleme türü seçenekleri gelir. Mevcut bilgiler silinmeden, eski Windows kurulumu Windows.old adlı klasöre aktarılacak şekilde kurulum yapmak isterseniz ilkini yani Yükselt: Windows’u Yükle seçeneğini, sıfırdan temiz kurulum yapmak isterseniz ikincisini yani Özel: Yalnız Windows’u Yükle seçeneğini seçmelisiniz.
Ardından gelen disk bölümleme işleminde diskinizi bölmek istiyorsanız elle boyut girmeniz gerekmekte. Tek bölümlü kurulum yapacaksanız mevcut bölümleri tek tek seçip sili tıklamalısınız. En sonunda bir tane Ayrılmamış Alan kalacaktır. Ardından altta Sonraki butonuna tıklarsanız Otomatik olarak kurulum için gerekli bölümler oluşturulacaktır. Eğer bilgisayarnızda birden fazla sabit disk varsa, Sürücü 0 yanında Sürücü 1 ve daha fazla varsa Sürücü 2 olarak çıkacaktır. Kurulum için tercih ettiğiniz disk seçiliyken Sonraki’ye tıklamanız gerekmekte. Hangi sürücünün hangi diskiniz olduğunu boyutlarından anlayabilirsiniz.
Kurulum işlemi bitip bilgisayar kapandığı an flash diskinizi çıkarın yoksa yeniden başladığında tekrar kurulum ekranı gelebilir. Eğer tekrar başlayınca kurulum ekranı geldiyse flash diski çıkarıp yeniden başlatın.
İlk açılışta kısa süre sonra klavye düzeni bilgisi gelecektir. Onayladıktan sonra bir ağa bağlanmanızı isteyecektir. Eğer bir Microsoft hesabı ile giriş yapmak istemiyorsanız sol alttaki İnternet Bağlantım Yok seçeneğini seçip devam edin. Gelen ekranda sol altta Sınırlı Kuruluma Devam Et seçeneğini seçip ardından kullanıcı adı ve şifre belirleyin. Şifreyi boş da geçebilirsiniz.
Cihaz için gizlilik ayarları menüsünde hepsinde “Hayır” ı seçerseniz kişisel bilgilerinizi kısmen de olsa korur, biraz daha iyi bir işletim sistemi performansı alabilirsiniz.
Bu işlemlerden kısa süre sonra yeni işletim sisteminiz açılacaktır. Sağ alttan bir ağa bağlanın ve başlat çubuğunda “Güncelleştirme” yazarak Windows Güncelleştirme bölümüne girin. Bilgisayarı tam performansla kullanabilmeniz için sürücülerin kurulması gerekmektedir ve Windows Güncelleştirmeler ile aynı zamanda sürücüleri de kuracaktır.
Detaylı Kurulum Videosu
“Windows 10 Format ve Kurulumu” üzerine 2 yorum