Yakıt Enjeksiyon Sistemleri SPFI – MPFI – GDI – DFI Farkları Nelerdir

Yakıt enjeksiyonu, verimli yanma için yakıtı motorun yanma odasına ileten bir sistemdir. Her biri kendi avantajları ve uygulamaları olan birkaç yakıt enjeksiyon sistemi türü vardır. Yakıt Enjeksiyon Sistemleri genel olarak Tek Nokta Enjeksiyon, Çok Nokta Enjeksiyon, Direkt Enjeksiyon ve Çift Yakıt Enjeksiyonu şeklinde çalışır. Teknoloji ilerledikçe hem yakıt tasarrufu hem de maksimum performans için daha ileri teknoloji yakıt enjeksiyon sistemleri kullanılmaya başlanmıştır.

Tek Nokta Yakıt Enjeksiyonu

SPFI veya SPI olarak da bilinen tek nokta yakıt enjeksiyon ya da tek nokta enjeksiyon sistemi, gaz kelebeği gövdesinde karbüratöre benzer tek bir yakıt enjektörü kullanır. Yakıtı emme manifolduna püskürtür ve burada silindirlere girmeden önce hava ile karışır. Bu sistem çok noktalı enjeksiyondan daha basit ve ucuzdur ancak daha az hassas yakıt dağıtımı sağlar. Onarımı da gayet basit olan bu yakıt sistemi karbüratörlü motorlardan sonra ilk enjeksiyon sistemidir.

Tek Nokta Yakıt Enjeksiyonu
Tek Nokta Yakıt Enjeksiyonu

Çalışma mantığı aslında karbüratörle benzer gözükse de bu sistem motor vakumuna bağlı mekanik bir sistem olmayıp, aracın hız, motor devri, yakıt basıncı vb sensörlerinden aldığı sinyallerin aracın motor beyni tarafından işlenip yakıtı düzenlemesiyle çalışmakta.

Çok Noktalı Yakıt Enjeksiyonu

Çok nokta yakıt enjeksiyonu olarak da bilinen ve MPFI ya da MPI olarak adlandırılan bu sistem ülkemizde birçok araçta özellikle de atmosferik motorlu araçlarda yoğun olarak kullanılan sistemdir.
Ülkemizde çokça görülen MPI, her silindir için emme valfinin yakınına yerleştirilmiş ayrı enjektörler kullanır.

Değişik türleri vardır. Bunlar sırayla;

Kademeli MPI sisteminde, yakıt, enjektör tarafından iki silindire aynı anda verilir.

Eş zamanlı veya Toplu MPI sistemde emme strokundan bağımsız olarak yakıt tüm silindirlere aynı anda verilir.

Sıralı MPI sisteminde enjeksiyon, her silindir için emme valfi açılmadan hemen önce yakıt püskürterek verimliliği artırır.

Çok Noktalı Yakıt Enjeksiyonu
Çok Noktalı Yakıt Enjeksiyonu

Çok nokta yakıt enjeksiyonu, yakıt atomizasyonunu geliştirerek tek nokta enjeksiyona kıyasla daha iyi güç çıkışı, yakıt verimliliği ve azaltılmış emisyon sağlar. Ayrıca sıralı lpg sistemlerine de en uyumlu enjeksiyon tipidir.

Direkt Benzin Enjeksiyonu

GDI olarak bilinen, yakıtı emme manifoldu yerine doğrudan yanma odasına enjekte eden bu sistem, daha yüksek sıkıştırma oranları, iyileştirilmiş yakıt verimliliği ve artırılmış güç sağlar. Katmanlı şarj modu yani verimlilik için zayıf yakıt karışımı ve homojen mod yani performans için zengin karışım modu olarak iki modda çalışır.

Direkt Benzin Enjeksiyonu
Direkt Benzin Enjeksiyonu

GDI enjeksiyon sistemi yakıt tüketimini azaltır ancak emme valflerinde karbon birikmesine neden olabilir. Daha sonra aynı çalışma prensibine sahip FSI motorlardan tek farkı yakıt basıncıdır. Bu tip motorlar bilindik sıralı lpg sistemlere uyumlu olmayıp özel geliştirilmiş lpg sistemlerine uyumludur. Bir dönem lpg konusunda çok sorunlar yaşandığı için sevilmeyen bir motor tipi olsa da MPI motorlara göre benzinli kullanımda ciddi avantajları vardır.

Çift Yakıt Enjeksiyonu

Bu sistem, verimliliği ve performansı optimize etmek için Port Yakıt Enjeksiyonu (PFI) ve Direkt Enjeksiyonu (DI) birleştirir. Düşük yüklerde, PFI emisyonları azaltmak ve karbon birikmesini önlemek için çalışır. Yüksek yüklerde, DI daha iyi güç ve yakıt ekonomisi için devreye girer.

Çift Yakıt Enjeksiyonu
Çift Yakıt Enjeksiyonu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir