Kış aylarının kendini iyice hissettirmesi ile ülkenin birçok yerinde yoğun kar yağışları kaynaklı yollarda kapanmalar yaşanmaya başladığından, elektrikli araçların uzun saatler hem ısınma hem de yolculuğa devam konusunda ne kadar yeterli olacağı da merak konusu oldu.
Elektrikli araçların ısıtma ve soğutma sistemi, akaryakıtla çalışan araçlardan farklıdır. Elektrikli araçların motorları, içten yanmalı motorlu araçlardaki gibi ısı üretmez. Isı içten yanmalı motorlarda, motorun çalışması ile elde edilirken, elektrikli araçlardaki enerji kaynağı bataryadır.
Tabi bu bazı dezavantajları da beraberinde getiriyor. Isıtma ve soğutma sistemi, araç motorunun enerji kaynağı olan bataryalara bağlı olduğundan, doğal olarak menzili düşüyor. İşte bu durumda da menzilde olabildiğince az düşüş yaşanması için ısı pompası kullanımı öne çıkmıştır.
Bir elektrikli ısıtıcı mantığı ile bataryadan sağlanan enerji ile ısıyı elde etmek, verimlilik açısından mantıklı değildir, bu sebeple de ısı pompası kullanılır. Isı pompası dışarıdaki havayı soğuk bile olsa sıkıştırıp ısıtır, bataryadan aldığı elektrik gücünün yanında havadan aldığı ısıyı kullanarak da bunu gerçekleştirir.
Güncel şartlarda 0 ila 10 derece sıcaklıkta kalınan bir durumda ısı pompaları saatte yaklaşık 1 kW enerji harcamakta, bu da bir saatlik çalışmada yaklaşık 1-2 kW enerji tasarrufu anlamına geliyor. Tabi dışarıdaki sıcaklık düştükçe avantaj da azalıyor.
Aynı zamanda hava sıcaklığı düştükçe, elektrik üretilmesi için gerekli kimyasal reaksiyonun ısıdan etkilenmesiyle beraber elektrikli araçlarda bataryanın performansı da düşer.
Yani soğuk hava şartları ve uzun süreli beklemelerde eğer batarya doluluk oranı çok düşük değilse, ısı pompasının kullanımı ile 24 saate yakın ısınma rahatlıkla sağlanabilmektedir. Isı pompası bazı araç üreticileri için standart donanımken bazıları için hala ekstraya girmekte. Bu gibi durumlarda problem yaşamamak için mutlaka ısı pompalı elektrik araç tercih etmeniz önemlidir.
Şu an için Tesla, BYD gibi üreticilerde bulunan ısı pompası, Togg modellerinde mevcut değildir.