inSSIDer yazılımı USB’den bağlanabilen çeşitli analiz araçlarıyla birlikte çalışabildiği gibi (bu donanımlar MetaGeek sitesinde mevcut), bilgisayarınızda bulunan kablosuz ağ kartlarıyla da uyumlu bir şekilde çalışabiliyor. Bu yazımızda bilgisayarımızda bulunan kablosuz ağ kartını kullanarak, kablosuz ağları analiz edeceğiz ve bu analizleri kullanarak kendi ağımızın sinyal kalitesini nasıl arttırabileceğimiz üzerinde duracağız.
Yazılımı açtıktan sonra, yazılımın taramayı gerçekleştireceği ağ kartını tepedeki listeden seçerek taramayı başlatıyoruz. Etrafımızda bulunan kablosuz ağlar birer birer listeye ekleniyor ve ağların sinyal gücü grafikleri çiziliyor. Etrafta çok fazla kablosuz ağ olduğu içi sadece üzerinde çalışacağımız kablosuz ağları listede işaretliyoruz. Yazılımın hem sol hem de sağ bölmesinde sinyal kuvveti gösteriliyor. Sol bölme sürekli güncellenerek, sinyal kuvvetinin çizgi grafiğini çiziyor, sağ bölme ise bize kablosuz ağın hangi kanal üzerinden yayın yaptığını ve kanal bazında sinyal kuvvetini gösteriyor. Kısacası kablosuz ağ yayını yapan vericimizi en iyi şekilde konumlandırmak ve yapılandırmak için ihtiyacımız olan bilgiler karşımızda .
Biraz önbilgiyle bu verileri daha iyi analiz edebilir ve konumlandırmayı daha başarılı yapabiliriz. Bu nedenle grafiklerde gördüğümüz dBm biriminin ne olduğunu kısaca açıklayalım. Tanım olarak, dBm sinyal gücünün 1 milliwattlık referans değere göre gösterimidir.
dBm seviyesi ile sinyal gücü arasındaki bağıntıyı daha rahat görebilmek için yukarıdaki tabloyu hazırladık. dBm seviyesindeki her 10 birimlik düşüş, güçte 9/10’luk bir düşüşe sebep oluyor. Bu nedenle güçteki düşüş hızlanarak gerçekleşiyor. Bu da demek oluyor ki; sinyal vericimiz, sinyalinin engellendiği bir konumdaysa dBm değeri düşecek ve vericiye oldukça yakın olsak bile sinyal gücü çok fazla zayıflayacak. Bu hızlanarak gerçekleşen güç düşüşü, vericiyi hem neden merkezi bir konuma koymamız hem de neden sinyali engelleyecek nesnelerin arkasına koymamamız gerektiğini açıklıyor.
dBm değerleriyle, sinyal gücü arasındaki bağıntıyı öğrendiğimize göre, artık vericimizin konumunu değiştirerek inSSIDer yazılımıyla ölçüm yapabiliriz. Kablosuz ağınızı en çok kullandığınız konumda inSSIDer yazılımını çalıştırıp, daha sonra vericinizin konumunu değiştirerek dBm seviyelerindeki farkı gözlemleyebilirsiniz. -70 dBm seviyesine kadar, internet bağlantınızı neredeyse tam olarak kullanmanıza yeterli olacak veri transfer hızına sahip olursunuz.
Sağ bölmedeki grafikte kablosuz vericilerin yayın yaptıkları kanalları görüyoruz. Elektriksel gürültü nedeniyle aynı kanalda yayın yapan vericilerin sinyalleri, biz konumumuzu değiştirmememize rağmen sürekli değişiyor (3üncü kanaldaki KTECH_1 SSID’li vericinin 12:00’a kadar -biz konum değiştirmeye başlayana kadar- daha yüksek bir dBm stabilitesine sahip olduğunu görebilirsiniz). Bu nedenle 11. kanaldaki yığılmadan etkilenmemek için vericimizin kanallarını birbirleriyle çakışmayacak daha boş kanallara kaydırdık. Bu şekilde aynı frekans bandında yayın yaparak elektriksel gürültüye sebep olan diğer vericilerin etkilerini en aza indirdik, bu da bize uzak mesafelerde dBm seviyesinde artış ve stabilite olarak geri döndü.
Sonuç olarak dikkat etmemiz gereken iki ana başlık var. Bunlardan birincisi sinyal gücü, ikincisi ise elektriksel gürültü. Sinyal gücü vericinin konumuyla doğrudan alakalı, elektriksel gürültü ise çok daha fazla değişkenlik gösteren bir kavram. Elektriksel gürültü nedeniyke yaşayabileceğiniz aksaklıklar vericinin konumuyla alakalı olduğu kadar, alıcının bulunduğu konumla da alakalı. Bu nedenle temel bilgiler her zaman işe yaramayabilir ve ölçüm yazılımını kullanarak biraz deneme yanılma yoluna gitmeniz gerekebilir.