5G Teknolojisi ve Avantajları

Akıllı telefon kullanımı her geçen gün daha da artarken, mobil ağ teknolojileri de aynı hızla gelişiyor. 4G ve ülkemizde kullanılan 4.5G (LTE-A) ardından 2023 yılında 5G‘ye geçiş planlanıyor. Peki 5G teknolojisi tam olarak nedir?

5G teknolojisi, 5. nesil altyapı anlamına gelmekte olup otonom araçlar ve sanal gerçeklik teknolojisinin yoğunlaştığı bu dönemde IoT ağlarını güçlendirmeyi hedeflemektedir.

5G ile 4G Farkları

Tabiki en belirgin fark hızdır. 5G mobil ağları, 20 Gbps’lik hızlara erişebilecek teknolojiye sahip olmakla beraber fiber optik internete rakip olacak düzeyde hızlar sunabilir. Aynı zamanda ping yani ağ gecikmesinde azalma sağlanarak veri iletiminde 100 kata kadar daha düşük gecikme süresi sunar.

5G Teknolojileri

-Massive MIMO: 5G mobil ağ antenleri çoklu giriş çoklu çıkışa sahiptir ve bu sayede aynanda birden çok yönlü konuşmayı idare edebilir. 5G ağları, 4G ağlarının 20 katı daha fazla trafiği sağlayabilir. Bu sayede baz istasyonlarının kapasitesi artar ve çok daha fazla cihazla iletişim kurulması sağlanır. Ağda aşırı yük olmadan çok daha fazla aygıtın bağlantı kurması sağlanmış olur.

-Beamforming Teknolojisi: Beamforming teknolojisinde, mobil ağa bağlanmak isteyen cihazlara göre sinyalin dağılımı değişir ve bu sayede ağ kapsama alanı, cihazlara ve konumuna göre şekil değiştirir. Böylece daha güçlü ve kaliteli bir bağlantı sağlanır.

-Milimetre Dalgası: 5G mobil ağları, 30-300 GHz aralığı frekansları kullanır ve bu ismin kullanılma nedeni de kullanılan frekansların dalga boylarının 1-10 milimetre arasında değişmesidir.

-Küçük Hücre Düğümleri: Milimetre dalga aktarımı Wi-Fi veya 4G sinyallerine göre nesnelerden geçerken parazite daha yatkındır. Bunu da engellemek için yaklaşık 300 metre aralıklarla dağılan baz istasyonları olacak ve bu da daha küçük hücre düğümleri oluşturacak. 5G baz istasyonlarının daha az güç ihtiyacı nedeniyle binalara bağlanması daha kolay olacak.

5G Frekansları

-Düşük Bant Frekansı: 1GHz Frekansının tanımıdır. LTE operatörleri için en çok kullanılan türdür. Geniş kapsama alanına ve iyi bir duvar geçişine sahiptir ancak maksimum alınan hız 100Mbps’dir.

-Orta Bant Frekansı: Düşük banttan daha hızlı olup daha az gecikme süresine sahiptir ancak duvar geçişleri zayıftır. 1Gbps hıza kadar çıkabilir.

-Yüksek Bant Frekansı: 5G ağlarda en tercih edilen frekanstır ve 10Gbps’e kadar maksimum hız sunabilir, gecikme süresi çok düşüktür. Tabi aynı seviyede de zayıf duvar geçişi ve dar kapsama alanına sahiptir.

5G’nin Dezavantajları

-Pahalılık: Hala yeni sayılabilecek bir teknoloji olduğundan altyapı maliyetleri yüksektir ve bu maliyet son kullanıcıya yansıyan fiyatları etkileyecektir.

-Kırsal Alanlarda Yetersizlik: 5G ağları şehirlerde hızlı bir bağlantı sağlayabilir ancak kırsal alanlarda yetersiz altyapıdan dolay tam anlamıyla faydalanılamayacaktır.

-Batarya Sorunları: Mevcut ağ şartlarında 5G ağlarına bağlanan cihazlarda aşırı batarya kullanımına bağlı ısınma ve çabuk tükenme sorunu gözlemlenmekte. Batarya teknolojisinin de aynanda gelişmesiyle bu sorun giderilecektir ancak şu an için bu sorun mevcut.

 

“5G Teknolojisi ve Avantajları” üzerine bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir