Bitcoin Madenciliği ve Konsensüs – Bitcoin Nasıl Çalışır

Madencilik, para arzına yeni Bitcoin‘ler eklediği süreçtir. Madencilik ayrıca bu dijital para sistemini hileli işlemlere ve bu sanal para biriminin aynı miktarının birden fazla harcanmasına karşı güvence altına alır. Madenciler, yeni Bitcoin’lerle ödüllendirilme şansı karşılığında bu elektronik para sistemine işlem gücü sağlar.

Ayrıca, madenciler yeni işlemleri doğrular ve bunları global deftere kaydeder. Her on dakikada bir yeni bir blok oluşturulur ve blok zincirine bu son işlemleri içeren yeni bir blok eklenir. Bir bloğun parçası haline gelen ve blok zincirine eklenen işlemler onaylanmış sayılır ve bu elektronik paranın yeni sahiplerinin, bu işlemlerde aldıkları Bitcoin’i harcamalarına izin verilir.

Madenciler karmaşık bir matematiksel denklemi başarıyla çözdükten sonra iki tür ödül alır: her yeni blokla oluşturulan yeni paralar ve tüm işlemlerden alınan işlem ücretleri. Bu karmaşık matematiksel problem, kriptografik bir karma algoritma üzerindedir. Proof of work adı verilen sorunun çözümü yeni bloka dahil edilir ve madencinin önemli bir hesaplama işlemini tamamladığını kanıtlar.

Bu dijital para birimi, ödüller kazanmak için proof-of-work algoritmasını çözmek için rekabete dayalı bir güvenlik modeline ve blok zincirindeki işlemleri kaydetme hakkına sahiptir. Genel olarak, bu yeni koin oluşturma süreci madencilik olarak bilinir çünkü bunun karşılığında alınan tutar, azalan getirileri teşvik edecek bir sisteme sahiptir. Bu nedenle, madencilik yaparak bu elektronik para biriminin para arzını yaratırız. Bu dijital para, ödüllerin her dört yılda bir veya 210.000 Bitcoin madenciliği yapıldıktan sonra yarı yarıya azaldığı yarılanma sürecinden geçer.

Bu elektronik para madencileri de işlemlerden ücret alır. Her işlem, işlemin girdileri ve çıktıları arasındaki bu sanal varlık farkı ile bir işlem ücreti içerebilir. Kazanan Bitcoin madencisi, kazanan bloka dahil edilen işlemlerdeki değişikliği elinde tutar.

Madencilik, yani bu sanal para birimini özel yapan buluş, eşler arası sanal para biriminin temeli olan merkeziyetsiz bir güvenlik mekanizmasıdır. Yeni üretilen koinlerin ve işlem ücretlerinin ödülleri, madencilerin eylemlerini ağın güvenliği ile uyumlu hale getiren bir teşvik planıdır.

Maden Havuzları Nedir?

Bir bulmacanın çözümünü ilk bulan madenci madencilik ödüllerini alır ve bir katılımcının cevabı bulan kişi olma olasılığı, ağdaki toplam madencilik gücünün oranına eşittir. Bununla birlikte, madencilik gücünün küçük bir yüzdesine sahip olan katılımcıların bir sonraki bloku kendi başlarına keşfetme şansı çok düşüktür.

Maden havuzlarını üçüncü taraflar işletir ve madenci gruplarını koordine eder. Madenciler, bir koleksiyonda birlikte çalışarak ve ödemeleri tüm katılımcılar arasında paylaşarak, madencilerini etkinleştirdikleri günden itibaren bu dijital para biriminin düzenli bir akışını elde edebilirler.

Madencilik İşlemleri Neden Büyük Miktarda Elektrik Tüketir

Bu dijital para biriminin ilk günlerinde, herkes bilgisayarından veya dizüstü bilgisayarından bir madencilik programı çalıştırabiliyordu. Bununla birlikte, ağ daha popüler hale geldikçe ve daha fazla insan madenciliğe ilgi duydukça, madencilik algoritması daha da zor hale geldi.

Madencilik zorlaşıyor çünkü bu dijital para biriminin kodu her on dakikada bir yeni bir blok bulmayı hedefliyor. Daha fazla madenci buna dahil oldukça, birisinin doğru hash’i daha hızlı çözme şansı artar, bu nedenle 10 dakikalık hedefi sağlamak için zorluk artar. Binlerce ve milyonlarca insan Bitcoin ağına katıldığında birçok yeni makine enerji tüketir.

Özetle

Bu sanal varlığın madenciliği, blok zincirindeki yeni işlemleri doğrulamak ve onaylamak ve mükerrer harcamayı önlemek için çok önemlidir. Ayrıca madencilik, sistemin yeni Bitcoin’leri üretmesinin tek yoludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir